Terapiile eficiente împotriva melanomului

Lupta împotriva melanomului devine din ce în ce mai acerbă, odată cu creșterea numărului de cazuri din ultimii ani. Tratamentul acestei forme agresive de cancer de piele poate pune în pericol sănătatea pacienților, dar există și opțiuni de terapie care pot contribui la atenuarea bolii. Articolul de față vine în întâmpinarea celor care vor să afle mai multe despre terapiile eficiente cu interferon alfa și interleukină 2 și despre importanța monitorizării sănătății pielii.

Noiembrie 12, 2024 - 15:06
Terapiile eficiente împotriva melanomului
Terapiile eficiente împotriva melanomului

Melanomul este o formă de cancer de piele agresivă, care poate duce la rezultate devastatoare pentru sănătatea pacientului. Din fericire, există opțiuni de tratament pentru pacienții cu melanom, inclusiv terapii care utilizează interferon alfa și interleukina 2. Aceste două substanțe sunt produse de celulele imunitare din organism și pot fi administrate sub formă injectabilă pacienților cu melanom, începând cu stadiul IIB.

Interferonul alfa împiedică înmulțirea celulelor bolnave, iar interleukina-2 stimulează globulele albe din organism să ucidă celulele canceroase. Scopul utilizării în paralel a acestor două substanțe este de a iniția faza de remisiune a cancerului și de a menține remisiunea cât mai mult timp posibil. În plus, cele două terapii pot fi combinate la același pacient, ceea ce duce la rezultate mai bune decât monoterapia, dar și la reacții adverse complexe și severe.

Tratamentul cu interferon alfa este utilizat în regimuri de tratament de lungă durată, în doze mari, îmbunătățind supraviețuirea acestor pacienți, precum și timpul până la apariția metastazelor. În stadiul IV de boală (melanom metastatic), răspunsul la tratamentul cu interferon alfa este scăzut (doar 10-15% dintre pacienți). Efectele secundare ale tratamentului cu interferon alfa pot include sindromul gripal, imunosupresie și alte reacții adverse.

Interleukina 2 stimulează proliferarea și funcția limfocitelor T, iar dozele mari administrate la pacienții cu melanom metastatic pot duce la un răspuns complet durabil, deși numai într-un număr mic de cazuri. Metastazele pulmonare, ganglionare și cutanate răspund cel mai bine la tratament. Reacțiile adverse pot fi severe, cu deteriorare generală, hipotensiune și imunosupresie, cu risc crescut de infecție.

Printre efectele secundare ale tratamentului se numără căderea părului, afecțiuni ale gurii, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, diaree și constipație, risc crescut de infecție, oboseală extremă și risc crescut de sângerare. Efectele secundare ale chirurgiei și radioterapiei sunt mai puțin frecvente, dar acestea pot avea loc în cazul unor intervenții chirurgicale importante sau a expunerii la radiații UV.

Este important să prevenim melanomul prin evitarea expunerii nesănătoase la radiațiile UV și prin monitorizarea frecventă a pielii noastre, pentru a depista rapid orice anomalie sau modificare a aspectului pielii. Oncologii sunt cei mai bine plasați pentru a oferi soluții de atenuare a reacțiilor adverse cauzate de terapiile cu interferon alfa și interleukină 2. În general, efectele secundare ale tratamentului sunt greu de tolerat de către pacienți, dar acestea dispar treptat după terminarea tratamentului.

Tratamentul melanomului cu interferon alfa și interleukină 2 poate fi eficace în inițierea și menținerea remisiunii bolii. Cu toate acestea, tratamentele pot avea efecte secundare complexe și uneori severe, iar pacienții trebuie să fie atenți la semnele și simptomele asociate cu aceste efecte secundare. Prevenția este cheia în evitarea melanomului, așa că este important să ne protejăm pielea de expunerea nesănătoasă la radiațiile UV și să monitorizăm frecvent aspectul pielii noastre.

Sursă foto: Freepik Premium