Cum gătitul afectează nutrienții din alimente
Atunci când gătim alimentele, suntem preocupați să obținem o combinație perfectă de gust și consistență, însă de multe ori uităm că modul în care gătim poate afecta significant valoarea nutritivă a alimentelor. Experții avertizează că, în funcție de metoda de pregătire, alimentele pierd nutrienți importanți, astfel încât este crucial să cunoaștem cum putem păstra substanțele benefice ale acestora. În acest articol, vom explora cele mai sănătoase metode de gătit și cele mai puțin sănătoase și impactul lor asupra alimentelor.
Gătitul alimentelor poate afecta calitățile nutritive ale acestora, astfel încât trebuie să fim atenți la metodele de gătit pe care le alegem.
Fructele și legumele sunt cele mai sensibile la gătitul termic, pierzându-și o parte din nutrienți în timpul gătitului. În schimb, alimente precum ouăle și carnea sunt mai rezistente și își păstrează întotdeauna calitățile nutritive, indiferent de expunerea la temperaturi ridicate.
Nutrienții cei mai afectați de prepararea termică a alimentelor sunt vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C sau complexul de vitamine B, vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, și mineralele, precum potasiu, magneziu, sodiu sau calciu.
Gătitul în apă este considerat metoda cea mai sănătoasă de gătit, deoarece astfel se păstrează majoritatea nutrienților alimentelor. Gătitul la aburi și fierberea sunt metode foarte bune de a găti alimentele cu apă.
Gătitul în cuptor este o metodă la fel de sănătoasă, deoarece foarte puțin din substanțele nutritive sunt pierdute în acest proces. Atunci când alimentele sunt gătite pe grătar, se pierd aproximativ 40% din vitaminele și mineralele din carne.
Un mod de gătit care menține nutrienții este gătitul în cuptorul cu microunde. Legumele verzi gătite în cuptorul cu microunde pierd doar 20-30% din vitamina C, iar acest mod de gătit este cel mai puțin dăunător valorilor nutritive.
Alimentele prăjite sau prăjite în ulei sau unt sunt cele mai puțin sănătoase opțiuni. Acest tip de gătit presupune expunerea alimentelor la temperaturi ridicate și utilizarea cantităților mari de grăsimi.
Este important să alegem metodele de gătit care păstrează nutrienții din alimente și să evităm gătitul alimentelor la temperaturi foarte ridicate sau în grăsime. În acest fel, vom avea o alimentație sănătoasă și plină de nutrienți.