Pericol cardiovascular ascuns în greutatea corporală aparent sănătoasă: Studiu alarmant!

Vrei să afli cum poate greutatea corporală să afecteze sănătatea ta metabolică și să crești riscul de boli cardiovasculare, chiar și în cazul în care ai un metabolism aparent sănătos? Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham arată că persoanele "obeze metabolic sănătoase" sunt vulnerabile din punct de vedere cardiovascular, indiferent de lipsa unui diagnostic de disfuncție metabolică. Rămâi cu noi și descoperă detaliile cercetării care îți pot schimba percepția asupra riscului de boli cardiovasculare.

Noiembrie 10, 2024 - 16:22
Pericol cardiovascular ascuns în greutatea corporală aparent sănătoasă: Studiu alarmant!
Pericol cardiovascular ascuns în greutatea corporală aparent sănătoasă: Studiu alarmant

Un studiu efectuat de academicienii de la Universitatea din Birmingham arată că persoanele obeze metabolic sănătoase prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, chiar dacă nu suferă de anomalii metabolice precum diabetul, hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia. Cercetarea se bazează pe analiza dosarelor medicale electronice a 3,5 milioane de adulți britanici, inițial sănătoși din punct de vedere cardiovascular.

Studiul a durat 5 ani și 4 luni și a implicat împărțirea pacienților în 4 categorii de "mărime corporală", în funcție de indicele de masă corporală: subponderal, greutate normală, supraponderal și obez. Cererea pentru această cercetare a fost generată de numărul tot mai mare de persoane care erau considerate "obeze metabolic sănătoase" și care credeau că nu prezintă niciun risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, fiecare dintre aceștia sunând periculos de mult.

O persoană "obez metabolic sănătoasă" era definită ca fiind obeză, în ceea ce privește indicele de masă corporală, dar nu prezintă anomalii metabolice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.

Cercetătorii au descoperit că femeile "obeze metabolic sănătoase" prezintă un risc cu 49% mai mare de a dezvolta boli coronariene și cu 7% mai mare de a dezvolta boli cerebrovasculare. De asemenea, a fost constatat că acestea au un risc cu 96% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă, comparativ cu persoanele cu greutate normală care sunt sănătoase din punct de vedere metabolic.

Academicienii care au realizat studiul au subliniat, de asemenea, faptul că persoanele cu greutate "normală", dar cu una sau mai multe anomalii metabolice, prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare. Astfel, termenul de "obezitate sănătoasă" ar trebui să fie revizuit, pentru a nu mai crea confuzii cu privire la riscurile reale pentru sănătatea cardiovasculară.

Este important să realizăm că, indiferent de greutatea corporală, este vital să facem eforturi sănătoase pentru a menține o stare optimă de sănătate metabolică. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat și a unui stil de viață activ.

În concluzie, acest studiu arată că riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare nu este exclusiv legat de prezența unor anomalii metabolice, ci și de greutatea corporală. Prin urmare, este important să menținem o greutate sănătoasă și să avem grijă de starea noastră de sănătate metabolică, astfel încât să ne protejăm inima și să ne bucurăm de o viață sănătoasă.

Sursă foto: Freepik Premium