Suplimentul alimentar care te poate opri din îmbătrânire: Coenzima Q10

Dacă vrei să încetinești îmbătrânirea și să îți întreții sănătatea organismului, coenzima Q10 ar putea fi soluția de care ai nevoie. Acest antioxidant important poate fi găsit în fiecare celulă a corpului și este responsabil de producerea de energie pentru funcționarea optimă a celulelor. În acest articol vei descoperi cum suplimentele alimentare cu Q10 te pot ajuta să îți menții tinerețea și sănătatea pielii, precum și să previi anumite boli.

Noiembrie 21, 2024 - 10:40
Suplimentul alimentar care te poate opri din îmbătrânire: Coenzima Q10
Suplimentul alimentar care te poate opri din îmbătrânire: Coenzima Q10

Un nou studiu sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii pot crește riscul de avort spontan. Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit că un număr mare de femei care au suferit avorturi spontane au luat antibiotice la începutul sarcinii.

Macrolidele, chinolonele, tetraciclina, sulfonamidele și metronidazolul sunt antibioticele care au fost asociate cu un risc crescut de avort spontan. Azitromicina și claritomicina, care aparțin clasei de antibiotice numite macrolide, au fost asociate cu o creștere de 65% și, respectiv, 200% a riscului de avort spontan. Norfloxacina, care aparține clasei chinolonelor, a fost asociată cu un risc de patru ori mai mare de avort spontan, a arătat studiul.

Cu toate acestea, nu a fost dovedită o relație cauză-efect între antibiotice și avorturi spontane. În ciuda dovezii, nu se recomandă femeilor însărcinate să înceteze să mai ia antibiotice pentru a trata infecțiile bacteriene. Infecțiile tractului urinar sunt cel mai frecvent tip de infecție în timpul sarcinii, iar penicilina și nitrofurantoina par a fi opțiuni mai sigure pentru tratarea lor.

Unul dintre motivele pentru care unele antibiotice par mai riscante decât altele este legat de modul în care medicamentul acționează în organism. De exemplu, tetraciclina nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece decolorează permanent dinții fătului și ar putea afecta creșterea oaselor. Conform rezultatelor obținute pe animale, chinolonul are un impact asupra ADN-ului.

Conform studiului, nitrofurantoina pare o opțiune mai sigură. Nu a fost asociată cu un risc crescut de avort spontan și ar putea fi o alternativă bună pentru tratarea infecțiilor tractului urinar. Cea mai bună abordare ar fi să administreze un antibiotic adecvat în cea mai mică doză eficientă.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Tufts din Boston au explicat că asocierea dintre antibiotice și efectele adverse în timpul sarcinii nu este nouă, dar dovezile care le leagă de avorturile spontane nu au fost atât de puternice până acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au comparat 8.700 de cazuri de avort spontan cu peste 87.000 de martori, în funcție de vârsta gestațională și de vârsta femeii însărcinate. Cercetătorii au folosit date de la femei cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani care nu au beneficiat de planul de compensare a medicamentelor din Quebec.

Cel mai mare neajuns al studiului este că nu abordează problemele genetice care stau la baza avorturilor spontane. Nu este clar cine a primit un diagnostic prenatal care ar putea explica avortul spontan. Oamenii de știință nu au exclus faptul că rezultatele ar putea fi influențate de gravitatea infecțiilor femeilor. Dar ei nu cred că astfel de diferențe ar explica în totalitate rezultatele.

Astfel, este important să vorbim cu medicul despre alegerea unui antibiotic adecvat în timpul sarcinii. Infecțiile tractului urinar trebuie tratate prompt și corect pentru a minimiza orice risc potențial.

Sursă foto: Freepik Premium