Efectele privării de somn asupra sănătății noastre

Dormim o treime din viață și, cu toate acestea, mulți dintre noi își neglijează somnul în favoarea altor activități. Însă, cum arată efectele privării de somn asupra sănătății noastre? În acest articol vei descoperi cum lipsa somnului poate afecta nu doar performanța zilnică, ci și sănătatea pe termen lung și ce măsuri poți lua pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a trăi o viață mai plină și mai sănătoasă.

Noiembrie 20, 2024 - 16:14
Efectele privării de somn asupra sănătății noastre
Efectele privării de somn asupra sănătății noastre

Somnul reprezintă o activitate esențială pentru regenerarea organismului, calmarea sistemului nervos și menținerea unei stări de sănătate optime. Este o necesitate pentru fiecare dintre noi și trebuie tratată cu aceeași importanță ca și alimentația și exercițiile fizice regulate. Specialiștii recomandă aproximativ șapte ore de somn pentru persoanele de vârste medii și înaintate, dar ce se întâmplă cu cei care dorm prea puțin?

Privarea de somn

Somnul nu este doar o necesitate pentru corpul uman, ci și pentru o minte sănătoasă și este biologic necesar pentru funcționarea optimă a corpului nostru. Privarea de somn poate fi legată de anumite condiții ca anxietatea, depresia și insomnia. Aceasta poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății noastre și poate produce simptome de îmbătrânire timpurie. Privarea de somn poate afecta negativ memoria, răspunsurile cognitive, precum și capacitatea de învățare. De asemenea, poate duce la probleme de concentrare și alte probleme de sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Numărul ideal de ore pentru somn

Copiii, adolescenții, adulții și vârstnicii au nevoie de diferite cantități de somn. În funcție de vârstă, recomandările variază de la 14-17 ore pentru copiii sub 3 luni până la 7-8 ore pentru vârstnici. Așa cum sugerează și specialiștii, somnul trebuie să fie păstrat la un număr adecvat de ore, dar și calitatea somnului este importantă. Calitatea somnului este determinată de durata somnului, precum și câte cicluri complete de somn adânc se produc pe noapte.

Semnalele privării de somn

Dacă simțiți că sunteți prea obosiți, chiar și după un somn de șapte ore, este posibil să aveți un deficit de somn. Câteva semne ale privării de somn includ:S

  • Somnolență în timpul zilei, în special în timpul activităților relaxante
  • Adormiți imediat cum vă puneți în pat, seara
  • Aveți nevoie de mai multe alarme pentru a vă trezi
  • Vă este greu să vă ridicați din pat și să vă începeți ziua
  • Aveți schimbări bruște de dispoziție
  • Aveți probleme de concentrare sau memorie
  • Dormiți mai mult în zilele în care nu aveți ceva de făcut

Pe termen lung, privarea de somn poate avea simptome chiar mai accentuate, precum probleme cu memoria, depresie, lipsă de motivație, iritabilitate, reacții lente, sistem imunitar slăbit, risc mai ridicat de hipertensiune arterială, diabet, atac de cord sau obezitate, apetit sexual redus și dificultăți în a rezolva problemele și legate de luarea deciziilor.

Așadar, somnul este la fel de important ca și alimentația și exercițiile fizice regulate, pentru menținerea unei vieți sănătoase și fericite. Privarea de somn poate duce la probleme de sănătate semnificative, prin urmare, acordarea unei atenții sporite la numărul de ore petrecute în pat și la  calitatea somnului poate duce la o viață mai sănătoasă și mai activă. Astfel, somnul ar trebui să fie tratat cu aceeași importanță ca și celelalte necesități ale vieții.