Bucătăria românească: savoare, arome și beneficii medicinale cu 4 plante!

Bucătăria românească este plină de savoare și arome unice, în care patru ierburi aromatice, cimbru de grădină, leuștean, mărar și pătrunjel, joacă un rol important. Însă, mai mult decât atât, aceste plante sunt valoroase și pentru proprietățile lor medicinale. Descoperă în acest articol cum pot fi utilizate aceste ierburi aromatice în beneficiul sănătății tale și de ce ar trebui să le incluzi în ritualul tău zilnic de sănătate.

Aprilie 18, 2024 - 17:54
 8062
Bucătăria românească: savoare, arome și beneficii medicinale cu 4 plante!
Bucătăria românească: savoare, arome și beneficii medicinale cu 4 plante!

Cele patru ierburi aromatice comune în bucătăria românească, cimbru de grădină, leuștean, mărar și pătrunjel, nu numai că dau savoare mâncărurilor noastre preferate, dar au și proprietăți medicinale valoroase. Aceste plante nu sunt numai că delicioase, ci și utile pentru sănătate, iar sănătatea este cu siguranță una dintre cele mai importante preocupări ale noastre în viața de zi cu zi.

Cimbrul de grădină poate fi consumat sub formă de infuzie, fiind recomandat pentru stimularea poftei de mâncare, și poate fi utilizat înlocuind sarea în alimentele dietetice. Leușteanul se poate utiliza atât proaspăt, cât și uscat, pentru a face infuzii. Leușteanul conține importante substanțe active, vitamine, minerale, astfel că este recomandat ca diuretic și poate regla funcția tractului intestinal. Mărarul este un bun revitalizant pentru întregul organism, ajutând la respirație și la buna funcționare a sistemului digestiv. Pătrunjelul este recomandat de fitoterapeuți pentru proprietățile sale hipotensive și revigorante, de reglare a activității ficatului.

Aceste plante pot fi consumate printr-o varietate de forme, inclusiv sub formă de infuzii, tincturi sau cataplasme. În cazul cimbrului de grădină, puteți prepara o infuzie, folosind două lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită. Beți două sau trei căni pe zi și este bine să discutați mai întâi cu un specialist. Pentru a prepara o infuzie de leuștean, puteți pune o linguriță de plante într-un pahar cu apă clocotită, acoperit fiind timp de 5-10 minute. Infuzia poate fi consumată când este caldă sau rece. O altă metodă este tinctura de pătrunjel, care poate fi preparată prin macerarea frunzelor și tulpinilor în alcool.

În plus, aceste plante sunt utile și pentru tratarea unei varietăți de probleme de sănătate. Spre exemplu, leușteanul poate fi folosit pentru tratarea colicilor abdominale la copii, bronșitei, traheitei, durerilor menstruale și a constipației. Mărarul este util în tratamentul sughițului și indigestiei la copii și sugari. Pătrunjelul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la buna funcționare a rinichilor, fiind recomandat și pentru pacienții cu anemie. Beneficiile pentru sănătate ale acestor plante aromatice sunt multiple, stimulând pofta de mâncare, calmând durerile abdominale și ajutând la reglarea funcției tractului intestinal, revitalizând organismul, având efect sedativ și antimicrobian și proprietăți diuretice.

Așadar, cimbrul de grădină, leușteanul, mărarul și pătrunjelul sunt plante aromatice comune în bucătăria românească care au și beneficii pentru sănătate. Aceste plante aromatice sunt valoroase în bucătărie și sunt recomandate și de specialiștii în fitoterapie pentru utilizare în scopuri medicinale. Fie că sunt consumate sub formă de infuzii, tincturi sau cataplasme, aceste ierburi aromatice trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică pentru a ne bucura nu doar de aroma și gustul lor plăcut, ci și de beneficiile pentru sănătate pe care le oferă.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.