3 rețete sănătoase de tocăniță cu ingrediente inedite

Dacă ești fanul tocăniței tradiționale, dar vrei să încerci și o variantă mai sănătoasă, atunci acest articol este pentru tine. Vei descoperi 3 rețete reinterpretate, dar la fel de gustoase. În prima rețetă, fructele de mare se îmbină într-un sos delicios și condimentat, în cea de-a doua, ardeii copți, tofu și spanacul dau un gust unic, iar în cea de-a treia, iepurele se combină perfect cu vinul roșu și mirodeniile. Cele 3 variante de tocăniță sunt fără grăsimi nesănătoase și cu siguranță îți vor satisface pofta de mâncare.

Noiembrie 11, 2024 - 11:10
3 rețete sănătoase de tocăniță cu ingrediente inedite
Rețete sănătoase și fără grăsimi de tocăniță reinterpretată

Tocănița este una dintre cele mai populare preparate din bucătăria tradițională, fiind o mâncare perfectă pentru orice sezon. Dar, din păcate, tocănița clasică poate fi bogată în grăsimi și calorii, ceea ce nu este deloc sănătos. Astfel, astăzi vă prezentăm trei rețete sănătoase și fără grăsimi de tocăniță reinterpretată.

Prima rețetă este de tocăniță cu fructe de mare. Ingredientele necesare sunt: un bulb de fenicul tocat, o cană de ceapă tocată, 4 căței de usturoi, 2 linguri de pastă de roșii, o cană de vin alb, 4 căni de bulion de pui sau zeamă de pește, 2 roșii, 200 grame de somon, jumătate de kilogram de midii, jumătate de kilogram de creveți, jumătate de linguriță de fulgi de chili, sare, piper, jumătate de cană de pătrunjel tocat, sucul de la o lămâie și 2 linguri de ulei de măsline.

Modul de preparare este foarte simplu: se încălzesc cele două linguri de ulei de măsline într-o tigaie și se rumenește feniculul, apoi se adaugă ceapa și se lasă la foc mic. După ce s-a înmuiat, se adaugă usturoiul și pasta de tomate, amestecând energic. Se adaugă vinul alb, se reduce focul la mic și se adaugă bulionul de legume/pește, roșiile rumenite și se aduce la fierbere. Se asezonează cu sare, piper și fulgi de ardei iute, se stoarce o jumătate de lămâie și se adaugă peștele și apoi creveții. Se adaugă pătrunjel tocat, se oprește focul și se servește imediat.

A doua rețetă este cea de tocăniță picantă pentru vegetarieni. Ingredientele necesare sunt: jumătate de kilogram de ardei copți, 2 linguri de pastă de roșii picantă, două căni de bulion de legume, 700 grame de tofu, 2 ardei roșii tocați și jumătate de kilogram de spanac.

Modul de preparare este și el simplu: se pun ardeii copți și pasta de roșii picantă în blender și se face piure. Se pune piureul într-o cratiță, se amestecă cu două căni de bulion de legume și două căni de apă și se aduce la fierbere. Când amestecul fierbe, se adaugă tofu tăiat cubulețe și ardeiul gras și se gătește timp de 7 minute. Se adaugă spanacul și se mai gătește încă 5 minute. Se condimentează cu sare și piper și se servește fierbinte.

A treia și ultima rețetă este de tocană de iepure. Ingredientele necesare sunt: 100 ml ulei de măsline, 4 tulpini de țelină tocate, o ceapă mare tocată, doi morcovi mari tocați, trei căței de usturoi tocați, 2 kilograme carne de iepure, 200 ml vin roșu, 4 frunze de salvie, 2 frunze de dafin, o linguriță de rozmarin măcinat, 1 ½ kg roșii tocate, o linguriță de nucșoară măcinată, 2 linguri de pastă de tomate, sare și piper.

Modul de preparare: se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie și se sotează legumele și usturoiul timp de 7 minute. Se adaugă bucățile de carne de iepure și se gătește timp de 8-10 minute. Se adaugă vinul, se lasă să fiarbă la foc mic. Se adaugă frunzele de salvie, rozmarin, frunzele de dafin, roșiile tocate și se mai gătește încă 5-6 minute. Se adaugă nucșoara și pasta de tomate și se gătește la foc mic, neacoperit, timp de cel puțin o oră. Se asezonează cu sare și piper și se servește cu mamaligă.

Aceste rețete sănătoase și fără grăsimi de tocăniță reinterpretată sunt alternativele perfecte pentru tocănița obișnuită, astfel încât să vă puteți bucura în continuare de o mâncare delicioasă și gustoasă, fără să vă îngrijorați de aportul de calorii și grăsimi.

Sursă foto: YayImages Premium