Microbiomul poate ajuta în tratamentul cu radioterapie pentru pacienții cu cancer

Cancerul este o boală care afectează tot mai multe persoane din întreaga lume, iar tratamentul cu radioterapie poate avea efecte adverse asupra florei microbiene a tractului gastrointestinal. Un nou studiu realizat de cercetători americani a arătat că microbiomul pacienților cu risc ridicat poate indica aceste efecte negative, reprezentând astfel un pas important în dezvoltarea de tratamente personalizate pentru pacienții cu cancer. Descoperirile pot deschide calea pentru prevenirea sau tratarea tulburărilor gastrointestinale prin transplantare de bacterii fecale sau ajustarea dozei în tratamentul cu radioterapie.

Aprilie 8, 2024 - 16:45
 6858
Microbiomul poate ajuta în tratamentul cu radioterapie pentru pacienții cu cancer
Microbiomul poate ajuta în tratamentul cu radioterapie pentru pacienții cu cancer

Un nou studiu realizat de cercetători ai Universității din Massachusetts din Statele Unite ale Americii, pe un eșantion de 134 de pacienți cu cancer de prostată sau ginecologic, arată că flora microbiană a tractului gastrointestinal poate indica efectele adverse ale tratamentului cu radioterapie.

Tractul gastrointestinal este un sistem extrem de complex, care găzduiește o floră de miliarde de microorganisme. O bună parte dintre acestea sunt bacterii, care joacă un rol vital în sănătatea intestinală prin menținerea structurii intestinului, furnizarea de nutrienți și protecția împotriva agenților patogeni.

Prin absența diversității bacteriene, apare perturbarea florei tractului gastrointestinal, care poate fi dăunătoare pentru organism. Această perturbare poate apărea ca urmare a consumului excesiv de antibiotice, de modificări alimentare sau de o dietă dezordonată, precum și de intervenția unor noi agenți patogeni.

Legătura dintre radioterapie și afectarea tractului intestinal a fost descoperită târziu și este încă în curs de investigare, deoarece simptomele diferă de la un pacient la altul. Cercetătorii au constatat că microbiomul pacienților cu risc ridicat de afecțiuni ale tractului gastrointestinal avea o diversitate bacteriană redusă, dar cu 50% mai multe din 3 tipuri distincte de bacterii (Clostridium IV, Roseburia și Phascolarctobacterium), comparativ cu pacienții care nu au făcut radioterapie.

Noile descoperiri reflectă importanța microbiomului uman și capacitatea acestuia de a semnala perturbările din organism cauzate de factori externi dăunători. Cercetătorii speră să poată explora posibilitățile de prevenire și/sau de tratare a tulburărilor gastrointestinale la pacienții cu un microbiom cu risc ridicat, fie prin transplantarea de bacterii fecale, fie prin modificarea dozei în tratamentul de radioterapie.

Este important să se acorde atenție acestui aspect în timpul tratamentelor de radioterapie, pentru a se minimiza efectele adverse asupra pacienților și pentru a se maximiza beneficiile tratamentelor. În plus, aceste descoperiri pot fi un pas important în dezvoltarea de strategii personalizate de tratament pentru pacienții cu cancer, pe baza profilului individual al microbiomului lor.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.