Cum să te protejezi de alergiile alimentare

Dacă ești una dintre persoanele care se confruntă cu alergii alimentare, probabil că știi deja cât de dificil poate fi să găsești informații de încredere cu privire la această problemă. Însă, având în vedere că alergiile alimentare pot fi periculoase și pot avea consecințe grave, este important să cunoști simptomele și cum să acționezi în cazul în care se manifestă acestea. Îți propunem să descoperi astăzi mai multe informații în acest sens și să afli cum poți să te protejezi de alergenii alimentari, astfel încât să eviți orice pericol.

Martie 26, 2024 - 11:51
 5489
Cum să te protejezi de alergiile alimentare
Alergiile alimentare - pericolul din farfurie

Alergiile alimentare afectează un sfert din populație și, cumva surprinzător, acestea nu sunt limitate la sezonul polenizării. În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu reacții neplăcute, uneori chiar periculoase, la alimentele pe care le consumă. Din ce în ce mai mulți oameni descoperă că, deși gustul de căpșuni poate fi delicios, acest fruct este capabil să declanșeze o mulțime de simptome neplăcute la număr considerabil de persoane.

Alergiile alimentare pot accentua afecțiunile de sezon, cum ar fi alergia la căpșuni. De fapt, simptomele alergiilor alimentare pot fi variate și pot include umflarea limbii, a buzelor, a gâtului ori a feței, mâncărime, strănut persistent și chiar șoc anafilactic. Așadar, persoanele care știu că sunt alergice ar trebui să acorde o atenție deosebită alimentelor care le-ar putea declanșa o criză.

Există o listă lungă de alimente care pot declanșa reacții alergice la persoanele sensibile, printre care cerealele cu gluten, lactatele, nucile, muștarul, țelina, ouăle, soia, crustaceele, peștele, fructele de mare și anumite fructe, precum căpșunile, kiwi, piersicile, roșiile și citricele. De fapt, aceste reacții pot apărea relativ repede după ingerarea alimentului alergen și pot fi ușoare sau severe.

Totuși, cazurile severe se pot termina cu un șoc anafilactic care pune în pericol viața celui afectat și necesită intervenția urgentă a unui medic. De aceea, este important să cunoaștem diferența dintre alergia alimentară și intoleranța la anumite alimente. Simptomele ușoare sau moderate ale alergiilor sau intoleranțelor alimentare pot fi similare, dar intoleranța alimentară nu implică sistemul imunitar și nu provoacă reacții alergice severe.

De fapt, persoanele care știu că sunt alergice la un anumit aliment trebuie să citească atent etichetele produselor pe care le cumpără, astfel încât să evite acel aliment alergic. În plus, atunci când călătoresc sau merg la restaurante, este important să întrebe cu mare atenție despre ingredientele din preparate. De asemenea, dacă apare primul semn care ar putea indica o reacție alergică, nu este necesar să aștepți și să vezi dacă simptomele se înrăutățesc, ci să cauți ajutor medical imediat.


Alergiile alimentare reprezintă un pericol real pentru un sfert din populație și, pentru unii oameni, acestea pot chiar pune viața în pericol. Persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să fie extrem de vigilente și să cunoască opțiunile alimentare care le sunt sigure. Este important să fie atente și să ia măsuri de precauție în cazul în care apar simptome, astfel încât aceste probleme să fie tratate imediat și toate riscurile să fie evitate.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.