Gonartroza bilaterală: Afecțiunea degenerativă care poate reduce mobilitatea genunchilor

Ați simțit vreodată dureri la nivelul genunchilor sau aveți o limitare a mobilității acestora? Este posibil să suferiți de gonartroză bilaterală, o problemă de sănătate răspândită mai ales la persoanele în vârstă. Aflați mai multe despre această afecțiune degenerativă, care sunt factorii de risc și cum poate fi tratată, pentru a putea preveni și ameliora simptomele neplăcute.

Mai 10, 2024 - 17:06
 7257
Gonartroza bilaterală: Afecțiunea degenerativă care poate reduce mobilitatea genunchilor
Gonartroza bilaterală - o problemă de sănătate care afectează genunchii

Gonartroza bilaterală este o afecțiune comună care afectează ambii genunchi. Aceasta este o formă de artrită degenerativă, care apare atunci când cartilajul de pe suprafața articulației se deteriorează treptat. Boala poate să apară la un singur genunchi (unilateral), dar este mai frecventă în cazul ambilor genunchi (bilateral).

Cauzele gonartrozei bilaterale sunt variate și pot fi legate de anumite activități care implică mișcări repetitive ale articulației genunchiului sau de o suprasolicitare a acesteia. Factorii de risc includ excesul de greutate, vârsta înaintată, suprasolicitarea deschiderii și închiderii genunchilor, precum și traumatismele.

Simptomele gonartrozei bilaterale includ durere de intensitate variabilă (de la ușoară până la severă), umflături, slăbiciune și sunete la nivelul genunchilor în momentul mișcării acestora. Durerea poate fi accentuată de anumite activități, cum ar fi urcarea și coborârea scărilor, dar și de perioadele de inactivitate, precum statul la birou sau în fața televizorului. Gonartroza bilaterală poate duce la o limitare a mișcărilor genunchilor și o scădere a mobilității.

Tratamentul gonartrozei bilaterale poate include medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, sau medicamente eliberate pe bază de rețetă. În cazurile severe, medicul poate prescrie injecții cu corticosteroizi care pot ajuta la reducerea inflamației. De asemenea, este important să se includă în terapie și exerciții fizice adecvate, precum și pierderea de greutate pentru a ameliora simptomele și pentru a încetini dezvoltarea gonatrozei bilaterale.

Gonartroza bilaterală este o afecțiune comună care afectează genunchii și poate fi tratată prin mai multe opțiuni de tratament. Este important să se urmeze sfaturile medicului și să se ia toate măsurile de precauție necesare pentru a preveni deteriorarea articulațiilor și pentru a încetini dezvoltarea gonatrozei bilaterale.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.