Beneficiile și riscurile extracției dentare: Ce trebuie să știi
Vrei să afli mai multe despre extracția dentară și despre motivele medicale care stau la baza acestei proceduri? Află din articolul nostru despre beneficiile și riscurile extracției dentare, despre modul în care se poate menține sănătatea cavității bucale și despre opțiunile disponibile pentru înlocuirea dinților extrasi. Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre această procedură stomatologică importantă!
Extragerea unui dinte poate fi o situație neplăcută pentru pacient, dar, în anumite cazuri, este necesară pentru a menține sănătatea generală a cavității bucale. În general, extracția dentară se realizează cu o motivație medicală foarte puternică și cu o atenție deosebită față de condițiile de sterilizare și igienă.
Există multe motive pentru care un dinte poate fi extras, de la distrugerea coronară masivă a dintelui din cauza leziunilor carioase sau leziuni periapicale, până la fracturi verticale traumatice sau corio-radiculare. Extracția unui dinte poate fi necesară și în cazul tratamentului ortodontic sau preprotetic, când există probleme cu poziția sau cu angulația dinților.
În cazul în care medicul stomatolog decide că extracția dentară este cea mai bună decizie, intervenția se va realiza sub anestezie locală și cu instrumente chirurgicale sterile. După extracție, este posibil ca pacientului să-i fie prescrise antiinflamatoare, însă antibioticul nu este obligatoriu și depinde de caz.
Este important să reținem că extracția unui dinte nu este un act banal și trebuie realizată cu o motivație medicală foarte puternică. De altfel, dinții extrași trebuie înlocuiți în timp util, iar cele mai bune variante sunt implanturile dentare sau lucrările protetice fixe.
În primele zile după intervenție, pacientul trebuie să fie atent la simptomele care apar și să se îngrijească corespunzător pentru a putea beneficia de o recuperare rapidă. Unele remedii recomandate de către medici pentru ameliorarea simptomelor sunt: luarea de antiinflamatoare recomandate, aplicarea de comprese cu gheață pe obrazul afectat sau evitarea clătirii gurii în primele 24 de ore.
Este important de reținut că extracția dentară nu este un act banal și trebuie realizată cu o motivație medicală bine întemeiată. Este imperios ca pacientul să acorde o atenție deosebită recuperării după procedură și să urmeze instrucțiunile medicului pentru a se asigura că procesul de vindecare decurge fără probleme.