Alimentația sănătoasă pentru copii: cum îi ajutăm să iubească legumele
Fiecare părinte își dorește să își vadă copiii fericiți și sănătoși, iar o parte importantă a acestei ecuații o reprezintă alimentația copiilor. Un studiu impresionant a demonstrat recent efectele benefice ale fructelor și legumelor asupra sănătății mintale a copiilor, însă problemele persistă: majoritatea copiilor nu consumă suficiente alimente nutritive. Află din acest articol de ce este important să promovăm un stil de viață sănătos pentru copiii noștri și cum îi putem învăța să îndrăgească alimentele nutritive într-un mod plăcut și sănătos.
Copiii sunt cunoscuți pentru a fi foarte pretențioși în ceea ce privește alimentația lor, dar oamenii de știință au descoperit că dieta lor are un impact important asupra sănătății lor mintale. Mai exact, un nou studiu publicat de revista BMJ Nutrition arată că consumul de fructe și legume poate îmbunătăți bunăstarea mintală a copiilor.
Copiii sunt, adesea, terorizați de gustul fad al celor mai multe legume, în special al broccoli. Cu toate acestea, ei nu conștientizează beneficiile acestor alimente sau ale fructelor. Mai mult decât atât, studiul arată că doar un procent mic dintre copii ajung să consume cele cinci porții recomandate de fructe și legume pe zi, astfel încât este necesar să se ia măsuri pentru îmbunătățirea dietelor lor.
Conexiunea între consumul de fructe și legume și bunăstarea mintală
Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.800 de elevi de liceu și școală primară și a aratat că consumul de legume și fructe poate avea un impact important asupra sănătății mintale a copiilor. Deși cercetătorii nu pot demonstra cu certitudine că un consum ridicat de alimente de acest tip va îmbunătăți sănătatea mintală a copiilor, studiul a arătat că cei care au consumat cinci sau mai multe porții pe zi au avut cele mai bune rezultate în ceea ce privește bunăstarea mintală.
Ce înseamnă 5 porții?
Potrivit studiului, aceste cinci porții pot însemna cantități diferite pentru copii la vârsta diferită, dar este important să se încerce să se ajungă la acest nivel, indiferent de vârsta copilului. De asemenea, este important să nu se neglijeze factorii comportamentali și demografici, care pot fi la fel de importanți pentru o bună sănătate mintală.
În general, constatările studiului reprezintă un apel la acțiune pentru părinți și educatori, în scopul de a încuraja copiii să consume mai multe fructe și legume. Desigur, nu este vorba doar de a le da de mâncare un castravete sau o felie de kiwi, trebuie să se acționeze în așa fel încât copiii să înțeleagă beneficiile și să se bucure de gustul și nutriția acestor alimente. Sperăm ca aceste rezultate să fie un îndemn pentru a se lua măsuri și mai drastice și eficiente, astfel încât copiii să aibă o dietă mai echilibrată și sănătoasă.