Bolile de ficat gras non-alcoolic, o amenințare și pentru copii

Bolile de ficat gras non-alcoolic (NAFLD) nu mai sunt considerate o problemă doar pentru adulți, ci reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea copiilor. Acest articol prezintă impactul alimentației nesănătoase și a stilurilor de viață sedentare asupra ficatului și modalitățile prin care părinții pot preveni NAFLD și alte boli metabolice, încurajând o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate pentru copiii lor. Află cum dieta mediteraneană și limitarea consumului de zaharuri adăugate pot ajuta în prevenirea acestei afecțiuni grave și de ce adoptarea unui stil de viață sănătos trebuie încurajată încă din copilărie.

Aprilie 16, 2024 - 13:43
 7173
Bolile de ficat gras non-alcoolic, o amenințare și pentru copii
Bolile de ficat gras non-alcoolic, o amenințare și pentru copii

Dieta și stilul de viață nesănătos sunt principalele cauze ale bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) la copii. Consumul de alimente bogate în fructoză, precum sucurile și băuturile răcoritoare dulci, poate cauza niveluri ridicate de acid uric în sânge și NAFLD. Prin urmare, Asociația Americană a Inimii a recomandat un aport zilnic de zaharuri adăugate mai mic sau egal cu 25 g pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.

Acidul uric produce stres oxidativ celular și inflamație la nivelul ficatului, ceea ce poate duce la rezistență la insulină și boli metabolice precum diabetul zaharat de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. În aceste condiții, dieta mediteraneană poate fi o opțiune sănătoasă pentru copii. Aceasta se axează pe o alimentație bogată în legume, fructe, cereale integrale, carne și pește, și conține grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.

Supraponderabilitatea este o cauză majoră a NAFLD la copii și este important să piardă în greutate pentru a ajunge la o greutate sănătoasă. Pentru a realiza acest lucru, copilul trebuie să fie supus unei diete echilibrate și să consume alimente sănătoase, îmbogățite cu legume, fructe și cereale integrale. De asemenea, trebuie să facă exerciții fizice în fiecare zi pentru a ajunge la greutatea ideală pentru vârsta și înălțimea sa și pentru a o menține pe termen lung.

Astfel, părinții au un rol important de jucat în menținerea sănătății copiilor lor. Aceștia ar trebui să încurajeze copilul să înceapă cu mici schimbări precum reducerea consumului de zahăr și grăsimi nesănătoase și introducerea de alimente sănătoase ca legume, fructe, măsline, nuci, fasole și ierburi în dieta lui. De asemenea, continuarea activității fizice zilnic este foarte importantă. Cu cât începem mai devreme sa adoptăm un stil de viață sănătos, cu atât este mai ușor să evităm problemele de sănătate și să ne bucurăm de o viață lungă și sănătoasă.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.