Importanța magneziului pentru sănătate - alimente bogate în acest mineral!

În caz că nu știai, magneziul este un mineral esențial pentru sănătate. Pe lângă rolul său în transmiterea impulsului nervos și contracția musculară, el mai este implicat în sute de procese biochimice din organism. Dar de ce este atât de important magneziul și cum prevenim deficiența sa? Află astăzi mai multe despre acest subiect și descoperă alimentele bogate în magneziu pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta!

Martie 20, 2024 - 08:08
 5394
Importanța magneziului pentru sănătate - alimente bogate în acest mineral!
Importanța magneziului pentru sănătatea întregului organism

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea întregului organism. Acesta intervine în transmiterea impulsului nervos și este important pentru contracția musculară, fiind și un factor esențial pentru aproape 90 de enzime.

Cauzele deficitului de magneziu

Deficitul de magneziu poate fi cauzat de mai mulți factori, printre care se numără:

  • aport alimentar scăzut
  • nutriția parenterală
  • hiperparatiroidismul, hipoparatiroidismul și hipertiroidismul
  • alcoolismul cronic
  • medicamente (diuretice)

Carența ușoară de magneziu este mai frecventă decât se credea înainte, mai ales la bolnavii cu diabet, sindroame de malabsorbție, boala celiacă și unele boli renale care scad rezervele de minerale ale organismului.

Simptomele deficitului de magneziu

Nivelul magneziului din organism poate scădea repede în cazul diareei severe, ceea ce poate duce la spasme musculare (tetanie) și convulsii. Deficitul de magneziu este o cauză de aritmie cardiacă și, uneori, a fost asociat și cu sindromul premenstrual.

Alimente bogate în magneziu

Pentru a evita deficitul de magneziu, este important să ne asigurăm o dietă echilibrată care să includă alimente bogate în magneziu. Printre acestea se numără:

  • Migdale: 270 mg;
  • Semințe de dovleac: 262 mg;
  • Ciocolată neagră: 176 mg;
  • Arahide: 168 mg;
  • Fasole neagră fiartă: 60 mg.

Magneziul este adăugat și în multe cereale pentru micul dejun și în alte alimente procesate.

Alimentele ce trebuie incluse în dietă

Principalele alimente bogate în magneziu care trebuie incluse în dietă sunt: bananele, morcovii, merele, avocado, nuci, semințe de dovleac, migdale, fistic, alune, nuci braziliene, legume cu frunze verzi (spanac, salată), semințe de chia, susan sau pâine integrală.

Interacțiunea cu medicamentele

Magneziul poate interfera cu anumite medicamente: bisfosfonați, antibiotice, diuretice, antiacide, doze mari de zinc.

Complicațiile deficitului de magneziu

Deficitul de magneziu poate duce la spasme musculare, tulburări psihice, osteoporoză, oboseală și slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, astm bronșic și aritmii cardiace.

Concluzii

Magneziul are un rol esențial în sănătatea noastră și este important să fim atenți să nu dezvoltăm deficitul acestui mineral. O dietă echilibrată, bogată în alimente bogate în magneziu, poate ajuta la prevenirea acestor probleme și la menținerea unei stări bune de sănătate. Este important să consultați medicul înainte de a lua orice suplimente alimentare sau medicamente care conțin magneziu.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.