Atenție: Grepfrutul poate fi periculos în combinație cu medicamentele - află mai multe!

Vă bucurați de un pahar de suc de grepfrut sau de o salată cu acest fruct delicios? Aflați acum că unele medicamente pot face ca acest obicei să devină periculos pentru sănătate. Un consum regulat de grepfrut poate influența enzimele responsabile de descompunerea medicamentelor, crescând nivelul acestora în sânge și declanșând o serie de efecte secundare neplăcute - de la probleme gastrointestinale la probleme respiratorii sau deteriorarea rinichilor. Așadar, dacă v-ați propus să introduceți grepfrutul în dieta zilnică, ar trebui să consultați mai întâi medicul, pentru a evita riscurile inutile.

Noiembrie 5, 2024 - 17:31
Atenție: Grepfrutul poate fi periculos în combinație cu medicamentele - află mai multe!
Grepfrutul - un deliciu periculos pentru sănătate când este consumat în timpul administrării medicamentelor

Consumul de grepfrut poate interfera cu enzimele responsabile de descompunerea medicamentelor din organism, ceea ce poate duce la creșterea nivelului acestora în sânge și la apariția de efecte secundare. Acestea pot fi dintre cele mai variate, de la deteriorarea rinichilor la sângerări la nivelul stomacului, dureri și deteriorări musculare, ritm cardiac anormal, scădere a tensiunii arteriale sau dificultăți de respirație.

Printre medicamentele care trebuie evitate în combinație cu grepfrutul sunt: statine, antibiotice, anticoagulante, antiaritmice, betablocante, imunosupresoare, citotoxice și anticoncepționale. Interacțiunile dintre aceastea și fructul gustos pot varia de la leziuni musculare până la reducerea efectelor lor sau chiar la sprijinirea acțiunilor lor.

De exemplu, atunci când grepfrutul se întâlnește cu statinele, este posibil ca acest lucru să duca la afectarea rinichilor și la dureri musculare. În cazul antibioticelor, consumul de grepfrut poate menține antibioticul în organism timp de 72 de ore, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate.

În cazul anticoagulantelor și al antiagregantelor plachetare, consumul de grepfrut poate crește riscul hemoragic. În cazul antiaritmicelor, sucul de grepfrut poate duce la modificări periculoase de ritm cardiac, iar în cazul betablocantelor, poate crește nivelul medicamentului în sânge. Imunosupresoarele și citotoxicele sunt medicamente care suprimă sau reduc rezistența sistemului imunitar și sunt prescrise în tratamentul bolilor autoimune sau pentru a împiedica organismul să respingă un organ transplantat. Sucul de grepfrut poate interacționa cu aceste medicamente și poate crește nivelul lor în sânge.

Un alt aspect important de menționat este faptul că, în cazul anticoncepționalelor, consumul de grepfrut poate interfera cu absorbția estrogenului și poate scădea eficiența acestora sau mări riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

Este important să evităm consumul de grepfrut în timpul administrării medicamentelor. Interacțiunile dintre fructul gustos și medicamentele noastre pot duce la efecte secundare severe, fiind recomandat să ne consultăm cu medicul înainte de a face modificări semnificative în dieta noastră zilnică.

Sursă foto: YayImages