Avertismentul dermatologilor: Cum să îți protejezi pielea de cancerul de piele
Dacă te numeri printre persoanele care cred că lunițele sunt doar un aspect corectibil estetic și nu acordă importanță lor atunci trebuie să citești acest articol. Dermatologii ne pun în gardă și ne avertizează că acestea pot reprezenta un risc serios de cancer de piele, îndeosebi dacă avem mai multe lunițe. În acest articol vei descoperi cum să îți monitorizezi alunițele și cum să îți protejezi pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Rămâi alături de noi pentru a afla care sunt primii pași spre menținerea unei sănătăți optime a pielii și prevenirea dezvoltării neoplasmelor cutanate.
Alunițele sunt acele excrescențe care apar pe piele, constituindu-se din celule pigmentare numite melanocite. Acestea au un rol important în protejarea pielii de efectele razelor ultraviolete, însă pot deveni un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului, cea mai periculoasă formă de cancer de piele.
Determinismul genetic este un factor important în apariția alunițelor. Unele familii au un număr mare de aceste formațiuni, unele dintre ele fiind prezente încă de la naștere. Dar, există și o influență a factorilor de mediu, în special a razelor ultraviolete, în dezvoltarea acestor formațiuni. De exemplu, o arsură solară poate favoriza apariția mai multor alunițe, chiar ceva timp după expunerea la soare.
Majoritatea nevilor melanocitari sunt nevi tipici, adică formațiuni stabile, cu un risc scăzut de a se transforma într-o leziune malignă, dar un procent mic poate deveni melanom. Însă cu cât o persoană are mai multe alunițe, cu atât riscul de melanom este mai mare. De aceea, dermatologii recomandă examinarea periodică deramatoscopică pentru depistarea la timp a oricăror modificări suspecte.
Nevii atipici sunt formațiuni care prezintă modificări de aspect, fiind mai puțin stabile și având un risc mai mare de a deveni maligne. În aceste cazuri, este recomandată extirparea lor preventivă. Nu toți nevii melanocitari trebuie extirpați, deoarece acest lucru nu ar fi practic, dar trebuie să fie monitorizați dermatoscopic și, în cazul în care există vreo modificare suspectă, aceștia trebuie excizați.
Este important să ne protejăm pielea de razele ultraviolete cu echipament de protecție, cum ar fi pălăriile, ochelarii de soare sau haine special concepute și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf. De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că avem gene care determină prezența sau absența alunițelor și să facem examene periodice pentru depistarea la timp a oricăror modificări suspecte.
Îngrijirea pielii noastre și monitorizarea dermatoscopică periodică a alunițelor reprezintă primii pași spre menținerea unei sănătăți optime a pielii noastre și prevenirea dezvoltării neoplasmelor cutanate.