Abaucina - noul antibiotic descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale
Știrile despre superbacterii și infecțiile rezistente la antibiotice sunt din ce în ce mai înfricoșătoare. Dar într-o lume aflată sub amenințarea acestor pericole, cercetătorii de la Universitatea McMaster și MIT oferă o rază de speranță: un nou antibiotic numit abaucină, descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale. Acesta își arată eficacitatea împotriva uneia dintre cele mai periculoase bacterii din spitale, îndeplinindu-și astfel un rol vital în lupta împotriva superbacteriilor. Vezi mai multe despre cum ar putea această descoperire să reprezinte o revoluție în domeniul medical!
Un grup de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada și de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii au descoperit un nou antibiotic utilizând inteligența artificială (IA) pentru a explora rapid regiunile vaste ale spațiului chimic și a crește rata la care sunt descoperite noi antibiotice.
Descoperirea acestui nou antibiotic este un motiv de optimism în lupta împotriva superbacteriilor. Noua moleculă, numită abaucină, poate ucide o superbacterie mortală din spitale, numită Acinetobacter baumannii. Aceasta a fost capabilă să suprime infecțiile produse de această superbacterie într-un model de infecție a rănilor la șoareci.
A baumannii este clasificată drept o amenințare "critică" pentru sănătatea umană din cauza abilității sale de a găsi noi modalități de a rezista la tratamente și de a transmite material genetic altor bacterii, permintându-le să devină, de asemenea, rezistente la medicamente. Această superbacterie reprezintă o amenințare pentru spitale, cămine de bătrâni și pacienți care necesită ventilatoare și catetere de sânge sau care au răni deschise în urma intervențiilor chirurgicale.
Pentru a descoperi această nouă clasă de antibiotice, cercetătorii au utilizat algoritmii de inteligență artificială, pentru a examina mii de molecule antibacteriene și a prezice noi clase structurale. Această metodă a fost utilizată pentru a reduce timpul procesului de descoperire a medicamentelor, prin eliminarea nevoii de a explora manual produse naturale.
Aceasta este o cale importantă de explorare pentru noi medicamente antibiotice, deoarece antibioticele cu spectru larg sunt suboptime și agenții patogeni au capacitatea de a evolua și de a se adapta.
Abaucina este o moleculă promițătoare, cu un potențial imens de a ajuta pacienții cu infecții din întreaga lume. Studiile prezentate oferă speranță pentru cei care suferă de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice, arătând că posibilitățile de descoperire a unor noi medicamente pot fi extinse prin utilizarea inteligenței artificiale.
Descoperirea acestei noi clase de antibiotice este o veste bună pentru îmbunătățirea tratamentului infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Această metodă poate fi utilizată în continuare pentru a explora alte clase de molecule antibacteriene și poate reprezenta o piatră de temelie în lupta împotriva superbacteriilor.