Cum vitamina D afectează creierul și cum să evitați deficitul

Ați auzit cu siguranță despre importanța vitaminei D pentru sănătatea oaselor, dar știați că afectează și creierul? Aflați din acest articol cum vitamina D poate influența funcția cognitivă și mintală și cum puteți evita deficitul acestei vitamine esențiale pentru organism. Descoperiți principalele surse alimentare și modul în care suplimentele pot ajuta, dar și ce riscuri apar în cazul unor nivele prea mari de vitamină D.

Martie 9, 2024 - 15:58
 6993
Cum vitamina D afectează creierul și cum să evitați deficitul
Cum vitamina D afectează creierul și cum să evitați deficitul

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, esențială pentru funcția normală a organismului, care joacă un rol crucial în dezvoltarea și menținerea sănătății creierului. Însă, nivelurile scăzute de vitamina D pot afecta funcția cognitivă și sănătatea mintală, fiind asociate cu afecțiuni precum depresia, schizofrenia și demența.

Cercetările realizate au arătat că vitamina D este esențială pentru funcția cerebrală optimă. Aceasta este eliminată de la nivelul pielii prin expunerea la razele solare și se poate obține și din anumite alimente, în special din pește sau cereale îmbogățite cu vitamina D. Cu toate acestea, alimentația nu este o sursă suficientă de vitamina D, astfel că suplimentele alimentare sunt o opțiune pentru a asigura un aport adecvat de vitamina D.

O dată ce vitamina D ajunge în organism, aceasta este convertită într-o formă activă menită să protejeze imunitatea și să asigure menținerea sănătății creierului. Studiile arată că subiecții cu niveluri scăzute de vitamina D prezentau o capacitatea scăzută de memorizare și învățare.

De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu afecțiuni precum depresia sau schizofrenia. Un alt studiu recent a arătat că deficitul de vitamina D poate fi asociat și cu niveluri scăzute de serotonină care înseamnă că este asociat cu depresia.

Principala sursă de vitamina D este expunerea la soare, iar aportul din alimente este extrem de scăzut. În contextul iernii, a petrecerii mult timp în spații închise, la altitudini mari sau în cazul în care expunerea la soare este limitată, suplimentele alimentare care conțin vitamina D pot fi o soluție.

Doza zilnică recomandată este de 1000-2000 UI, iar medicii recomandă testarea nivelului de vitamina D din organism în special persoanelor în vârstă, femeilor care au intrat la menopauză, persoanelor care își fracturează în mod repetat oasele și persoanelor care iau tratamente cu corticosteroizi. Testarea nivelului de vitamina D este importantă în momentele în care expunerea la soare nu este extrem de puternică pentru a evita riscul de arsuri solare.

Vitamina D joacă un rol esențial în sănătatea creierului și a organismului. Pentru a beneficia de efectele sale benefice, trebuie să ne asigurăm un aport adecvat prin suplimente alimentare sau o alimentație diversificată care să includă pește și cereale îmbogățite cu vitamina D. În plus, este important să urmăm recomandările medicilor privind testarea nivelului de vitamina D și evitarea deficitului de vitamina D.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.