Importanța somnului pentru sănătatea noastră

Gândul la a petrece mai multe ore dormind poate părea o idee pierdută, în special atunci când suntem ocupați cu multe lucruri în viața noastră. Cu toate acestea, cât de importante sunt aceste ore de somn și ce se poate întâmpla în cazul în care le neglijăm? Aflați în acest articol de ce somnul este esențial pentru sănătatea noastră și care sunt consecințele insuficienței sale.

Martie 21, 2024 - 11:22
 5593
Importanța somnului pentru sănătatea noastră
Importanța somnului pentru sănătatea noastră

Te-ai întrebat vreodată cât de important este somnul pentru sănătatea ta? Ei bine, somnul are un rol esențial în menținerea stării tale generale de sănătate și, în principiu, în calitatea vieții tale. Astfel, în cadrul acestui articol, vom discuta despre importanța timpului petrecut dormind, dar și despre efectele negative ale privării de somn asupra organismului nostru.

Cât timp ar trebui să dormim?

Specialiștii susțin că, pentru a fi sănătoși, adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn, copiii între 9 și 12 ore, iar adolescenții între 8 și 10 ore. În plus, orașele moderne și stilul de viață efervescent ne conving să renunțăm la timpul necesar dormitului și să încercăm să fim mereu în priză.

Drept urmare, oamenii încearcă să doarmă puțin și să fie mai productivi. Cu toate acestea, dormitul prea puțin poate cauza probleme de sănătate pe termen lung, precum oboseală, iritabilitate, predispoziție la apariția bolilor de inimă sau a diabetului.

Somnul polifazic – o alternativă pentru somnul clasic

Gândiți-vă că există și alte forme de somn decât cele tradiționale, precum somnul polifazic. Această modalitate de somn este o alternativă prin care somnul tradițional de 8 ore pe noapte este înlocuit cu mai multe reprize de somn.

Astfel, unii oameni dorm timp de 25 de minute la fiecare câteva ore sau împart somnul în două reprize de 4 ore. Există însă și mai multe modalități de somn polifazic, însă aceste metode trebuie utilizate numai după consultarea unui medic.

Efectele negative ale privării de somn

În ceea ce privește consecințele privării de somn, acestea sunt numeroase. În primul rând, lipsa somnului duce la o scădere a productivității, a puterii de concentrare și a memoriei. În plus, persoanele care nu dorm suficient sunt mai iritabile și experimentează schimbări bruște de dispoziție.

Prin urmare, nu este de mirare că privarea de somn poate afecta apetitul, precum și sistemul imunitar și introduce riscul de hipertensiune și boli cardiovasculare. Pe termen lung, acest stil de viață poate conduce la boli cronice și la o deteriorare generală a sănătății.

Etapizarea somnului

Există patru etape ale somnului: stadiul non-REM, stadiul REM, somnul ușor și somnul profund. În general, stadiul non-REM durează mai mult decât stadiul REM și este împărțit în trei etape distincte.

  • Etapa 1 este cea în care organismul se pregătește pentru somn. Aceasta are loc la începutul ciclului de somn și durează aproximativ 5-10 minute. În etapa inițială, somnul este ușor, iar frecvența respirației și pulsul scad, iar temperatura corpului se reduce.
  • Etapa 2 este cea în care organismul își reduce treptat activitatea. Aceasta durează aproximativ 20-30 de minute și este caracterizată prin scăderea activității cerebrale și musculare.
  • Etapa 3 este cea în care crește durata somnului, iar fluxul sanguin se încetinește. Aceasta durează de la 20 până la 40 de minute și duce spre somn adânc.

Stadiul REM apare la aproximativ 90 de minute după adormire și este caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor și activitatea cerebrală crescută. În timpul acestei etape, persoana doarme profund, însă creierul lucrează la capacitate maximă.

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă. Lipsa acestuia poate cauza o serie de probleme de sănătate și nu ar trebui ignorată. În cazul în care sunteți îngrijorați cu privire la starea dvs. de somn, este important să consultați un medic și să vedeți cea mai bună modalitate de a trata problema.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.