Alimente fermentate pentru un sistem digestiv sănătos și o imunitate puternică

Dacă te interesează să îți îmbunătățești sistemul digestiv și să îți întărești imunitatea, ai nevoie de alimente fermentate! Nutriționiștii spun că aceste alimente conțin probiotice care favorizează sănătatea gastro-intestinală și pot ajuta la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii. În acest articol, îți vom prezenta cele mai bune alimente fermentate pe care să le incluzi în dieta ta pentru a-ți menține sănătatea și echilibrul.

Aprilie 12, 2024 - 09:23
 8388
Alimente fermentate pentru un sistem digestiv sănătos și o imunitate puternică
Alimente fermentate pentru un sistem digestiv sănătos și o imunitate puternică

În ultima vreme, alimentele fermentate au devenit din ce în ce mai populare, și pe bună dreptate. Acestea sunt extrem de sănătoase pentru sistemul gastrointestinal și întregul organism, deoarece au un conținut ridicat de probiotice. Prin fermentare, carbohidrații sunt transformați de microorganismele precum bacteriile și drojdia în alcool și acizi. În timpul procesului, înmulțirea probioticelor este, de asemenea, facilitată.

Beneficiile alimentelor fermentate includ îmbunătățirea procesului digestiv prin echilibrarea florei din tractul gastrointestinal, întărirea sistemului imunitar, menținerea greutății, ameliorarea alergiilor și tulburărilor psihice, precum și combaterea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn sau sindromul colonului iritabil.

În ciuda tuturor acestor beneficii, unele persoane pot experimenta balonare sau flatulență după ce consumă alimente fermentate. Dar nu trebuie să vă faceți griji, deoarece aceste simptome dispar cu timpul, odată ce flora intestinală se adaptează la alimentele fermentate.

Alimentele fermentate recomandate includ chefirul, tempeh, varza murată, murăturile și brânza proaspătă. Kefirul este benefic pentru digestie, dar și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Tempeh este bogat în proteine și antioxidanți, iar varza murată este săracă în calorii, dar conține probiotice și vitamine. Murăturile și brânza proaspătă conțin, de asemenea, probiotice.

O alimentație bogată în alimente fermentate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale și la întărirea sistemului imunitar, ambele fiind cruciale pentru menținerea unei bune stări de sănătate. În plus, aceste alimente pot fi un mare ajutor pentru combaterea problemelor de digestie sau a unor afecțiuni inflamatorii ale intestinului.

Dacă sunteți în căutarea unei diete sănătoase și echilibrate, alimentele fermentate sunt o alegere excelentă. În plus, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la simptomele digestive adverse, deoarece acestea vor dispărea odată cu timpul. Nu uitați să includeți în dieta dumneavoastră câteva dintre alimentele menționate mai sus și să vă bucurați de toate beneficiile lor.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.