Beneficiile țelinei pentru sănătatea ta

Dacă vrei să ai un organism sănătos și plin de energie, ar trebui să incluzi radăcina de țelină în alimentație. Bogată în nutrienți esențiali pentru organism, această rădăcină poate fi consumată crudă sau preparată termic, în salate sau sucuri, în funcție de preferințele tale. Poți descoperi multiplele beneficii ale țelinei prin consumul regulat de suc proaspăt preparat și îți poți proteja sănătatea împotriva bolilor cronice și a altor afecțiuni.

Noiembrie 19, 2024 - 12:50
Beneficiile țelinei pentru sănătatea ta
Beneficiile țelinei pentru sănătatea ta

Vara este anotimpul când începem să ne gândim la alimentația sănătoasă și la combaterea deficitului de vitamine și minerale. Printre alimentele recomandate în dieta de vară se numără rădăcina de țelină, un aliment valoros pentru toate categoriile de vârstă.

Conținutul nutrițional bogat al țelinei are multiple beneficii pentru organism. Aceasta este bogată în fibre, vitamina C, vitaminele din complexul B, vitamina K, potasiu și fosfor. Consumul de țelină poate fi sub forma de legumă crudă, preparată termic, sub formă de suc sau adăugată în salate.

Fibrele conținute în rădăcina de țelină au efecte benefice asupra metabolismului și digestiei. Vitamina C întărește sistemul imunitar și protejează împotriva bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare și cancerul. Vitaminele din complexul B ajută în sinteza macronutrienților, iar vitamina K este importantă pentru asimilarea calciului. Potasiul are efecte pozitive asupra funcționării inimii, iar fosforul previne osteoporoza.

Unul dintre modurile de a consuma rădăcina de țelină este sub formă de suc. Sucul de rădăcină de țelină poate fi preparat și consumat în moduri diverse și are multiple indicații terapeutice. Pentru a prepara sucul, rădăcina se curăță și se taie în cubulețe, apoi se mixează sau se trece prin mașina de stors.

Se recomandă consumul a între 50 și 100 ml de suc de țelină pe zi, în cure de 15-20 de zile, împărțit în 3 porții egale. Pentru un gust mai plăcut, se poate amesteca sucul de țelină cu alte sucuri, precum morcov, castravete sau sfeclă roșie, în proporție de 1:3. De asemenea, se poate adăuga miere de albine și/sau zeamă de lămâie după gust.

Sucul de rădăcină de țelină are indicații terapeutice pentru febră, tuse, astenie, convalescență, surmenaj, obezitate, gută, reumatism și impotență. De asemenea, extern, sucul de țelină poate fi folosit sub formă de comprese pentru ulcere, plăgi, ulcerații bucale și afecțiuni oculare.

Rădăcina de țelină este un aliment valoros pentru dieta de vară, ce poate fi consumat în moduri diverse și cu multiple beneficii pentru organism. Prin consumul de suc de rădăcină de țelină, putem aduce organismului nostru o serie de beneficii terapeutice. Este important să consultăm medicul înainte de a începe un astfel de tratament și să respectăm instrucțiunile pentru preparare și consum.

Sursă foto: Yayimages Premium