Zincul: Mineral esențial pentru sănătatea ta

Ai auzit vreodată de zinc? Acest mineral esențial, fără de care corpul nostru nu poate funcționa corespunzător, joacă un rol vital în susținerea imunității, protecția împotriva infecțiilor, vederea nocturnă și multe altele. Dar de unde provine zincul, și cum ne putem asigura de un aport adecvat al acestui mineral? În acest articol, vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre zinc și cum puteți să vă asigurați o dietă echilibrată și variată pentru a vă menține sănătatea optimă.

Martie 18, 2024 - 16:51
 5844
Zincul: Mineral esențial pentru sănătatea ta
Rolul esențial al zincului pentru sănătatea noastră

Zincul este un mineral vital pentru menținerea stării generale de sănătate a organismului uman. Acesta este necesar pentru funcționarea a peste 300 de enzime, care acționează la nivel celular pentru a realiza diferite procese, cum ar fi metabolismul, digestia și dezvoltarea celulelor imune. Totodată, zincul este esențial pentru dezvoltarea ovarelor și a testiculelor și afectează creșterea și dezvoltarea sexuală în copilărie și adolescență.

Importanța zincului pentru imunitate

Sistemul nostru imunitar este susținut de zinc, iar un deficit moderat al acestui mineral poate crește riscul de infecții. Zincul joacă un rol crucial în producerea de celule imune precum celulele T și celulele B și poate ajuta la prevenirea răcelilor și gripei, dar și la vindecarea mai rapidă a acestora. În plus, zincul este important pentru menținerea pielii și a mucoaselor noastre, care ne protejează împotriva infecțiilor.

Gustul și vederea beneficiază de zinc

Zincul are o influență puternică asupra simțurilor noastre, crescându-ne apetitul și ajutându-ne să simțim gustul alimentelor. Mai mult decât atât, zincul este important pentru vederea nocturnă și contribuie la metabolizarea alcoolului.

Surse bune de zinc

Există multe surse bune și naturale de zinc. Cele mai bogate surse alimentare de zinc sunt fructele de mare, carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, leguminoasele, nucile și semințele, produsele lactate și cerealele integrale. Prin urmare, o dietă echilibrată și variată poate asigura un aport adecvat de zinc.

Doza zilnică recomandată și posibilele riscuri

Doza zilnică recomandată de zinc este diferită în funcție de categoria de vârstă, sex și perioada de sarcină sau alăptare. Aceasta variază între 8 și 12 mg/zi. Este important să nu depășim doza maximă tolerată de zinc, care pentru adulții de peste 19 ani este de 40 mg/zi. Dozele prea mari de zinc pot să afecteze negativ funcționarea sistemului nostru nervos.

Zincul este esențial pentru o bună stare generală de sănătate și trebuie inclus într-o alimentație echilibrată și variată. Dacă aveți nevoie de suplimente de zinc, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.