Femeile, mai vulnerabile la probleme tiroidiene: Ce trebuie să știi?
Ai vrea să știi de ce femeile sunt mai predispuse să sufere de probleme tiroidiene? Ei bine, conform unui studiu recent, incidența mai mare se datorează, în principal, predispozițiilor la boli autoimune și schimbărilor hormonale. Deși simptomele bolilor tiroidiene sunt asemănătoare la ambele sexe, femeile prezintă alte simptome precum tulburări ale ciclului menstrual. Așadar, citiți mai departe pentru a afla cum puteți păstra sănătatea tiroidiană și pentru a afla ce trebuie să faceți dacă aveți motive de îngrijorare.
Femeile sunt de opt ori mai predispuse să sufere de boli tiroidiene decât bărbații, potrivit statisticilor prezentate de Asociația Americană a Bolilor Tiroidiene. Această incidență mai mare a bolilor tiroidiene la femei se datorează, în principal, predispoziției lor la boli autoimune și schimbărilor hormonale la nivelul organismului.
Atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul sunt mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbați, iar riscul de a dezvolta astfel de probleme crește odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu mai amplu, realizat în Norvegia, a arătat că bolile tiroidiene sunt mai frecvente în rândul populației feminine.
Simptomele bolilor tiroidiene sunt similare, indiferent de sex, dar apariția gușei poate fi un simptom care în mod deosebit îi determină pe pacienți să se prezinte la medic. În plus, femeile prezintă alte simptome, precum tulburări ale ciclului menstrual, iar bărbații se pot confrunta cu disfuncții erectile ca urmare a tiroiditei.
Cu toate acestea, atât femeile, cât și bărbații ignoră adesea simptomele bolilor tiroidiene și nu acordă suficientă atenție sănătății lor. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse să consulte un medic mai devreme, ceea ce poate îmbunătăți șansele lor de a primi un tratament eficient.
Boala tiroidiană se poate diagnostica prin analize de sânge, ecografii și alte teste imagistice, iar tratamentul este același pentru ambele sexe. În cazul hipotiroidiei, se recomandă terapia de substituție hormonală, iar în cazul hipertiroidiei se tratează prin suprimarea producției de hormoni tiroidieni, prin administrarea de iod reactiv sau, uneori, prin tratament chirurgical.
Este important să abordați orice simptom și să consultați un medic dacă suspectați că suferiți de o boală tiroidiană. În plus, un stil de viață sănătos, care include o alimentație adecvată, exerciții fizice regulate și reducerea stresului poate ajuta la menținerea sănătății tiroidiene.