Mușețel și cimbru: plantele perfecte pentru imunitate

Cauți o modalitate naturală de a-ți stimula sistemul imunitar? Se pare că mușețelul și cimbrul sunt opțiunea perfectă! Aceste două ierburi, folosite împreună, pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea ta imunitară. Descoperă în acest articol care sunt proprietățile lor, cum să le consumi și cum te pot ajuta să îți menții un sistem imunitar puternic.

Martie 24, 2024 - 11:45
 5101
Mușețel și cimbru: plantele perfecte pentru imunitate
Ceaiul de Mușețel și Cimbru - tonifiant pentru sistemul imunitar

Mușețelul este o plantă cu proprietăți terapeutice recunoscute, apreciate mai ales pentru acțiunea sa antiseptică și calmantă. Dar, oare știați că mușețelul poate fi și un puternic imunostimulator?

Potrivit unei cercetări realizate în Statele Unite ale Americii, mușețelul este un amestec complex de substanțe imunostimulatoare, printre care se numără flavonoidele, terpenoidele și alți compuși polifenolici. Aceste substanțe ajută celulele sistemului imunitar să identifice și să elimine mai rapid sursele de infecție din organism. Mai mult decât atât, substanțele active din mușețel se asimilează foarte ușor, având compatibilitate incredibilă cu organismul uman.

Ceaiul de mușețel a fost utilizat încă din timpuri străvechi în medicina populară pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice. Deși există o gamă largă de produse pe bază de mușețel disponibile în farmacii și magazine, este recomandat consumul de ceai pentru faptul că proprietățile antibacteriene și antifungice sunt concentrate în uleiurile volatile.

Adăugarea de cimbru în ceaiul de mușețel conferă acestui tonic natural proprietăți benefice asupra imunității organismului. Cimbrul este o plantă foarte bogată în polifenoli și flavonoide, cu proprietăți antioxidante și antibacteriene puternice.

Ceaiul de mușețel și cimbru se prepară dintr-un amestec de două linguri de mușețel uscat (30 g) și o lingură de cimbru uscat (15 g). Se pun la fiert într-un litru de apă și se lasă la infuzat timp de zece minute. Apoi se strecoară și este gata de băut. Acest ceai poate fi consumat de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă, timp de trei săptămâni.

Există și alte plante benefice pentru sistemul imunitar care pot fi utilizate împreună cu mușețelul pentru tratamentul infecțiilor. Un amestec preparat din mușețel, mentă, cimbru și scorțișoară poate fi folosit pentru tratarea infecțiilor fungice. În cazul acestui amestec, se folosește o lingură de mentă uscată (15 g), o lingură de cimbru uscat (15 g), două lingurițe de scorțișoară (10 g) pentru fiecare două linguri de mușețel (30 g). Două lingurițe de amestec la o cană de apă clocotită, infuzie, două căni pe zi, timp de trei săptămâni, sunt suficiente pentru a ajuta organismul să se lupte împotriva infecției fungice.

Dacă doriți să preparați un ceai imunostimulator și revigorant, încercați o combinație de mușețel, măceșe, flori de soc și salvie. Amestecul se prepară din trei linguri de mușețel uscat (aproximativ 45 g), o lingură de măceșe uscate și mărunțite (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) și două lingurițe de scoarță de salvie uscată (10 g). Amestecul se păstrează într-un recipient din sticlă, închis ermetic. Două lingurițe (10 g) din acest amestec se toarnă peste o cană de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară. Se recomandă consumul a două căni pe zi, dimineața și seara, timp de trei săptămâni.

În plus față de utilizarea de ceai de mușețel și cimbru, o dietă sănătoasă și echilibrată, somnul adecvat și exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la menținerea stării de sănătate.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.