6 simptome gastrointestinale grave pe care nu trebuie să le ignori

Dacă ai senzații neplăcute precum balonare, flatulență urât mirositoare sau un nod în gât, este timpul să-ți acorzi atenția necesară. Conform unui articol recent, există 6 simptome gastrointestinale pe care ar trebui să le iei în serios și care ar trebui să te trimită direct la un gastroenterolog. Află mai multe despre acestea și importanța de a rămâne în contact cu medicul tău, citind acest articol.

Aprilie 20, 2024 - 16:41
 8179
6 simptome gastrointestinale grave pe care nu trebuie să le ignori
6 simptome gastrointestinale grave pe care nu trebuie să le ignori

Un nod în gât, balonare sau flatulență urât mirositoare ar putea părea simptome minore, dar pot ascunde probleme mai grave în sistemul digestiv. Există 6 simptome gastrointestinale care ar trebui să te trimită la gastroenterolog, fără să fii neapărat trimis de medicul de familie. Acestea sunt nod în gât, flatulență urât mirositoare, pantalonii care nu vă mai încap sau care vă sunt brusc largi, sânge în scaun și deficiența de fier.

Gastroenterologul este medicul specializat în afecțiuni ale stomacului, esofagului, duodenului, intestinului subțire, colonului, ficatului, vezicii biliare și pancreasului. Orice simptom gastrointestinal poate ajuta medicul să stabilească un diagnostic exact.

Nodul în gât poate fi cauzat de anxietate sau probleme la nivelul esofagului, cum ar fi hernia stomacului în mediastin sau hernia hiatală. Dacă nodul este însoțit de disconfort real la înghițire și durere postprandială, este posibil să suferiți de gastrită sau ulcer, iar aceste afecțiuni trebuie investigate și abordate cu ajutorul medicului.

Flatulența urât mirositoare este o problemă obișnuită, dar care poate fi asociată cu dureri abdominale, scădere în greutate sau mirosuri neplăcute. Pantalonii care nu vă mai încap sau care vă sunt brusc largi pot fi un semn de balonare bruscă, cauzată de probleme precum intoleranța la lactoză, sindromul colonului iritabil, colita ulcerativă, constipația sau boala celiacă.

Sângele în scaun poate fi cauzat de hemoroizi, dar dacă observați sânge în scaun de culoare foarte închisă, este recomandat să vă adresați medicului urgent, deoarece sângerarea poate fi localizată undeva de-a lungul traseului intestinal. În această situație, întârzierea poate fi periculoasă.

Un alt simptom gastrointestinal care ar trebui să solicite consultul gastroenterologului este deficiența de fier. Anemia poate fi cauzată de o sângerare discretă, dar persistentă, asociată cu o serie de afecțiuni, cum ar fi cancerul de colon, polipii intestinali, diverticuloza sau cancerul de stomac. Prin identificarea și tratarea afecțiunii de bază, pacienții pot fi ajutați să-și recâștige sănătatea.

Este important să comunicați cu medicul dumneavoastră despre orice simptom, oricât de neimportant ar părea. Un diagnostic și tratament timpuriu pot oferi cele mai bune șanse de recuperare. Nu evitați întâlnirea cu gastroenterologul când apar astfel de simptome pentru a vă asigura sănătatea stomacului și a tractului gastrointestinal.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.