Protecția solară nu garantează împotriva cancerului de piele - avertizare șocantă

Ai mare grijă la expunerea la soare! Mai multe studii recente avertizează că produsele de protecție solară nu oferă protecție totală împotriva cancerului de piele, iar unele creme pot fi chiar nocive pentru sănătate. Citind acest articol vei descoperi detalii importante despre compoziția cremelor de protecție solară și vei afla ce alternative naturale ai la dispoziție pentru a-ți proteja pielea. Nu rata această oportunitate de a-ți îmbunătăți cunoștințele și de a-ți proteja pielea în timpul expunerii la soare!

Mai 13, 2024 - 11:04
 8076
Protecția solară nu garantează împotriva cancerului de piele - avertizare șocantă
Protecția solară nu garantează împotriva cancerului de piele - avertizare șocantă

Produsele de protecție solară nu îți oferă protecție totală împotriva cancerului de piele. Acest fapt este confirmat de o serie de studii care susțin că aceste produse nu reduc riscul de melanom, unul dintre cele mai rare, dar și cel mai periculos tip de cancer de piele. În plus, nu există dovezi că utilizarea cremelor cu factor de protecție solară (SPF) poate reduce riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Există temeri legate de compoziția produselor de protecție solară și de efectele lor asupra sănătății. Unele dintre aceste creme nu conțin ingrediente eficiente sau pot avea ingrediente cu efecte nocive asupra pielii, astfel că multe dintre ele sunt promovate doar pentru a-și crește vânzările și a genera profit. Oxibenzona, o substanță chimică găsită în aceste produse, poate crește riscul de alergii cutanate, dezvoltând astfel o piele intolerantă la expunerea solară. De asemenea, unii experți susțin că folosirea cremelor cu retinil palmitat, o formă de vitamina A, poate produce radicali liberi care pot favoriza apariția cancerului. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente că retinil palmitatul cauzează cancer la om.

În plus, nanoparticulele din unele produse de protecție solară pot fi și ele periculoase pentru sănătate. Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt două exemple de nanoparticule despre care se crede că ar putea produce efecte nedorite asupra pielii.

Iată care sunt cele mai eficiente metode de protecție solară și de reducere a riscurilor asociate expunerii la radiațiile UV:

  • Evitarea expunerii la soare în perioadele cele mai calde ale zilei, când intensitatea razelor UV este foarte mare
  • Purtarea de îmbrăcăminte adecvată pentru protejarea pielii, cum ar fi bluze sau tricouri cu mâneci lungi, pălării cu boruri mari
  • Utilizarea protecției solare când expunerea la soare este inevitabilă, dar având în vedere faptul că aceasta oferă doar o protecție parțială

Este important să reținem că protecția solară începe cu limitarea expunerii la soare și cu folosirea îmbrăcămintei adecvate și abia apoi poate fi completată cu utilizarea cremelor cu SPF. De aceea, este recomandat să fie alese creme cu ingrediente naturale și să fie evitate produsele ce conțin nanoparticule, astfel încât să fim protejați de expunerea la razele UV.

Sursă foto: Freepik Premium
Sănătate.NET Sănătate.NET este un portal românesc de sănătate cu o perspectivă globală care furnizează știri și sfaturi medicale în limba română pentru comunitatea românească din întreaga lume. Prin intermediul unei echipe de specialiști în sănătate și aderând la cele mai riguroase standarde jurnalistice, Sănătate.NET îți oferă informațiile și inspirația de care ai nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și plină de vitalitate.